Heb jij dat ook? Je klokthermostaat hangt gewoon waar ‘ie al jaren hangt, doet z’n ding maar niemand weet eigenlijk precies meer wat… Ja? Dan wordt het tijd dat je je er een keer in gaat verdiepen. Niet echt een aanlokkelijk klusje, maar het kan je behoorlijk wat geld opleveren!
Eigenlijk is een klokthermostaat al ingehaald door de slimme thermostaat. Da’s natuurlijk het beste, maar misschien heb jij, net als ik, al een klokthermostaat hangen. Dan kun je die, zonder extra investeringen, natuurlijk gewoon gebruiken waarvoor hij is bedoeld: energie besparen.
Wat is een klokthermostaat?
Met een klokthermostaat kun je tijden instellen, waarop je cv automatisch wordt in- of uitgeschakeld. Zodat de woonkamer al lekker warm is als je uit je bed komt, of als je ’s avonds thuis komt. Maar als je zo’n apparaat ooit hebt ingesteld, dan vergeet je meestal om het programma aan te passen als er iets verandert in je situatie. Het beste kun je dus elk jaar, voordat je de verwarming weer aanzet*, het ingestelde programma even nalopen. En na een paar maanden nog eens.
* Zet de thermostaat in het voorjaar op ‘vorstbeveiliging’, zodat de verwarming niet per ongeluk een keer aanslaat als de temperatuur toevallig net een keertje onder je ingestelde minimum komt. Als het in het najaar weer kouder wordt, dan zet je hem weer op het klokprogramma.
Hoe moet je een klokthermostaat instellen?
Om energie te besparen wil je de cv natuurlijk zo min mogelijk laten verwarmen, maar je wil ook niet onnodig in de kou zitten. Het bepalen van de ideale instellingen kan wel wat tijd kosten, maar het is zeker de moeite waard. Je kunt hiervoor het volgende stappenplan gebruiken:
- Maak een overzicht van tijden waarop je het warm wilt hebben in huis, en hoe warm je het dan wilt hebben. ’s Nachts en als je van huis bent, kun je de cv het beste instellen op 15 graden. (Heb je vloerverwarming? Dan kan het in jouw situatie misschien beter zijn om de verwarming niet teveel te laten afkoelen. Kijk hier voor tips hoe je jouw thermostaat het beste kan instellen.)
- Pak (of download) de gebruiksaanwijzing van jouw thermostaat, en stel in wanneer de verwarming aan moet. Bij de meeste thermostaten stel je in hoe warm het moet zijn op een bepaalde tijd, en dan rekent ‘ie zelf uit hoe laat de verwarming aan moet springen om het op tijd warm te hebben. Bijvoorbeeld: sta je om 7 uur op, dan stel je dus in dat het om 7 uur bijvoorbeeld 18 graden moet zijn.
Tips voor het instellen van je klokthermostaat
- in de ochtend voelt het al snel warm, onze ervaring is dat je de temperatuur dan nog niet zo hoog hoeft te zetten. Je hebt het dan nog niet zo snel koud als ’s avonds.
- Laat de verwarming ’s avonds een uur voordat je naar bed gaat al uit gaan. Het blijft vaak nog best een tijdje warm. En zeker als je met een dekentje op de bank zit, dan voelt het best nog een tijd comfortabel.
- Ben je af en toe toch onverwachts thuis? Dan kun je de temperatuur vaak toch gemakkelijk hoger zetten, door een functie als ‘vandaag als zondag’, of de temperatuur handmatig hoger zetten. En als je de thermostaat met een app kunt aansturen, dan is het natuurlijk helemaal handig.
- Andersom geldt dit natuurlijk ook: ben je niet thuis terwijl je thermostaat denkt van wel, pas de temperatuur dan tijdelijk aan naar beneden.
- Het hoeft niet de hele dag zo warm te zijn dat je in je t-shirt kunt lopen. Het is immers winter, en daar hebben ze truien voor uitgevonden. En sloffen / dikke sokken. Voor de meeste mensen is 18 graden overdag prima te doen, zeker als je bezig bent. Meestal krijg je het pas koud als je (in de avond) wat inactiever wordt, en bijvoorbeeld tv gaat kijken. Je kunt ervoor kiezen om ’s avonds standaard een hogere temperatuur in te stellen (door een extra schakelmoment in te voegen), maar je kunt ook besluiten om de temperatuur handmatig te verhogen op het moment dat je het koud krijgt.
- Probeer je ingestelde schema een tijdje uit. Kijk daarna of er nog iets kan worden aangepast. Misschien kan de temperatuur rond een bepaalde tijd toch nog een graadje lager, of kan de verwarming nog iets later aan, of iets eerder uit.
- Heb je je ideale schema gevonden, probeer dan een aantal weken later of je de temperatuur standaard een half graadje kunt verlagen. En een paar weken later nog eens. Vaak wen je er wel aan. Maar jouw grenzen bepaal je natuurlijk zelf.
Succes! Mocht je nog tips hebben dan kun je deze aan ons mailen. We zullen deze post dan updaten met de beste lezerstips!
Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay