Als je niet veel te besteden hebt, dan is en blijft december gewoon een lastige maand. Daarom vandaag wat tips voor een leuke Sinterklaastijd, zonder een krater te slaan in je december budget:
Sinterklaas met kleine kinderen
- het feest draait natuurlijk voor een groot deel om de cadeaus, laten we eerlijk zijn. Maar toch zijn het vaak de kleine dingen, die de herinneringen maken. Zoals bijvoorbeeld samen naar de intocht, of de intocht kijken op tv met een schaaltje pepernootjes. Samen het sinterklaasjournaal kijken, liedjes zingen bij de schoen. En natuurlijk samen pepernoten bakken. Knutselen mag natuurlijk ook niet ontbreken. Kijk op ons Pinterest-bord voor knutsel ideeën, waarmee je samen de leukste herinneringen maakt.
- Mijn kinderen mochten altijd de schoen zetten op de dag van de intocht. Ze kregen dan altijd een sinterklaaskalender, waarop stond aangegeven op welke dagen ze de schoen mochten zetten. Dat was meestal 2x per week. Er zaten geen grote cadeaus in de schoen. Pepernoten, een mandarijntje, en soms een klein cadeautje. En soms ook een brief of gedicht van Sinterklaas, of één van de Pieten. Die wist natuurlijk altijd precies wat er speelde thuis of op school 😉. Ik geloof niet dat ze daar ooit iets mee tekort zijn gekomen. Wil je ook zo’n leuke kalender, download deze dan hier.
- Toen ze klein waren, vierden we pakjesavond met familie. Sommigen hielden ervan om groots uit te pakken, dat was soms wel lastig. Dit kon gelukkig worden opgelost door de grotere cadeaus tweedehands of met korting te regelen, en het aantal cadeaus op te trekken door het aan te vullen met wat nuttige dingen. Zo kregen ze meestal een pyjama met Sinterklaas, of een leuke nieuwe trui. Zo kreeg elk kind toch ongeveer evenveel cadeaus en waren ze allemaal even blij.
- Ik geloof niet dat een kind ‘gelukkiger’ wordt als het veel dure cadeaus krijgt. Als hun grootste wens wordt vervuld, dan is het al gauw goed. Onze kinderen waren uren zoet met het knippen uit speelgoedgidsen. Alles wat ze ‘graag wilden hebben’ werd op een papier geplakt. Daarbij mochten ze aangeven wat hun top vijf was (want de lijst werd uiteraard eindeloos). En gelukkig zorgde Sinterklaas er altijd voor dat er één of twee dingen uit die top vijf op 5 december werd bezorgd 😉. Meestal aangevuld met wat andere, betaalbare dingen van het lijstje.
- Bij een vriendin van me kregen de kinderen meestal verkleedkleren, die dan ook gelijk konden worden gebruikt bij de eerstvolgende Carnaval. Met een beetje creativiteit kom je er wel!
Sinterklaas met grote kinderen en/of volwassenen
Zonder kleine kinderen is het natuurlijk een ander verhaal, maar ook dan kan je budget (meestal door anderen) flink onder druk gezet worden.
- Lootjes trekken en surprises maken blijft natuurlijk écht Sinterklaas. Als je van tevoren afspreekt dat je het niet te bont maakt qua materialen, en een maximum bedrag afspreekt voor het cadeautje, dan kun je het redelijk binnen de perken houden. Het gaat hierbij niet om het cadeau, maar om de tijd en aandacht die je voor de ander hebt. En het gedicht waarin je de ander op liefdevolle wijze mag roasten.
- Maar wie heeft er tegenwoordig nog zin en tijd om een surprise te knutselen? Daarom wordt er vaak voor gekozen om dan alleen cadeaus (al dan niet met gedicht) te geven. Je kunt voorstellen om ook hiervoor lootjes te trekken. Dan krijgt iedereen één cadeau, wat natuurlijk aanzienlijk scheelt in de kosten.
- Is dit niet avondvullend genoeg? Dan kun je er ook voor kiezen om eerst gezamenlijk te gourmetten, steengrillen of pizza’s te bakken in de pizzarette. Of je haalt, lekker ouderwets, een gezelschapsspel tevoorschijn.
- Een Sinterklaasspel kan ook een leuk alternatief zijn voor een ouderwetse pakjesavond. Regel een jute zak met een aantal kleine cadeautjes. Je kunt ook afspreken dat iedereen 3 kleine cadeautjes meebrengt, voor een bepaald budget. Alle cadeautjes gaan dan in de zak. Op ons Pinterest-bord vind je nog meer spel ideeën voor pakjesavond.
Afbeelding van lafynfyx via Pixabay
Maak een plan
Maar de allerbelangrijkste bespaartip is wat mij betreft deze: maak een plan. Want als je eenmaal aan het winkelen gaat, dan rolt het geld vanzelf je zak uit als je niet uitkijkt. Bedenk van tevoren wat je wilt uitgeven, en wat je voor dat geld allemaal wilt kopen. Dan kun je nog wat schrappen, schuiven en bijschaven, en heb je daarna een lijst waarmee je op pad kunt. Wie niet rijk is, moet slim zijn, nietwaar? 😉
Leestip: waar je goedkope maar lekkere pepernoten koopt, lees je hier.