Het is deze week de ‘week zonder vlees’, overal waar je kijkt is aandacht voor vegetarisch eten. Maar ik vroeg me af: is vegetarisch eten ook goedkoper dan vlees eten? Ik ging op onderzoek uit en wat blijkt? Het antwoord is niet zo eenvoudig te geven.
Gezondheidsvoordelen
Vegetarisch of veganistisch eten verlaagt je bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Maar aan de andere kant ontbreken in dit voedingspatroon ook voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op de gezondheid, zoals vis (verlaagt het risico op hartziekten) en melkproducten (verlagen het risico op diabetes en darmkanker). Of een vegetarisch of veganistisch dieet per saldo gunstig is, is dus nog niet zo duidelijk.
Duurzaam
Het eten van minder vlees en zuivel is wel beter voor het milieu. Het zorgt voor lagere broeikasgas-uitstoot, minder landgebruik, minder antibioticagebruik en lager energieverbruik.
Vlees vervangen
Als je minder of geen dierlijke producten eet, krijg je bepaalde voedingsstoffen niet of te weinig binnen, zoals eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Deze zul je op een andere manier moeten vervangen. Dit kan door bijvoorbeeld meer ei, peulvruchten, sojaproducten (zoals tofu en tempé), noten en pitten te eten. Wanneer je nauwelijks of geen dierlijke producten eet, wordt geadviseerd om vitamine B12-tabletten te nemen.
Kant en klare vleesvervangers zijn natuurlijk ook een optie. Ik ging er altijd vanuit dat deze dan genoeg voedingsstoffen bevatten, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn! Goed checken dus als je volledig vegetarisch eet, ook bevatten deze vervangers soms teveel zout.
Leuk, al die info, hoor ik je denken, maar hoe zit het nou met de portemonnee?
Is vegetarisch eten nou goedkoper of niet?
Dat hangt af van verschillende factoren. Als je af en toe een flexitarisch dagje invoegt in je weekmenu, dan is het niet zo heel belangrijk of je alle voedingsstoffen wel netjes vervangt. Wat je die dag mist haal je in de rest van de week immers wel weer in. Dan red je het wel met een eitje en ben je inderdaad goedkoper uit. Maar ga je all-the-way, dan zul je waarschijnlijk wat meer kosten moeten maken voor vleesvervangers, noten en voedingssupplementen. Ben je een creatieve kok die z’n linzenburger ‘from scratch’ maakt, dan zou het nog wel eens kunnen meevallen. Maar ga je voor kant en klare vleesvervangers, dan moet je óf goed zoeken (want betaalbare vleesvervangers zijn er wel), óf net zoveel betalen als wanneer je vlees zou kopen.
Het is ook maar net waar je het mee vergelijkt. At je voorheen voornamelijk biologisch vlees, dan zou het best kunnen dat je iets goedkoper uit bent wanneer je overstapt naar vegetarisch.
Kortom: wil je geld besparen door vegetarisch te gaan eten, dan is het wellicht de beste optie om flexitariër (ofwel deeltijd-vegetariër) te worden, en ook de hoeveelheid vlees per maaltijd een beetje te beperken. Let er daarbij dan wel op dat je over de week heen genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.
Tips om minder vlees te eten
Tenslotte nog wat tips om geld te besparen door de hoeveelheid vlees te verminderen:
- Vervang het vlees in de nasi door een gebakken eitje.
- Maak je een éénpansgerecht zoals bijvoorbeeld kip in saus, gebruik dan wat minder kip en snijd deze in kleinere stukjes. Niemand die het merkt.
- Bij de andijvie- of zuurkoolstamppot hoeft geen heel stuk vlees per persoon, als je er een paar gebakken spekjes door doet. Hiervoor geldt: ‘a little bit goes a long way’.
- Heb je rookworst bij de stamppot, neem dan eens een kleinere rookworst dan normaal, snijd deze in stukjes en doe het alvast door de stamppot voordat je serveert. Zo heeft ook niemand in de gaten dat de hoeveelheid vlees minder is dan normaal.
- Maak je chili-con-carne: probeer het dan eens zonder vlees. Grote kans dat niemand het mist. Omdat er zoveel peulvruchten in zitten hoef je het ook niet te vervangen. Tip: maak er een sausje bij van yoghurt met een beetje olijfolie, citroensap, zout, peper en een beetje koriander. Lekker en het leidt af van het feit dat er geen vlees in zit 😉
- Pastasaus is ook zo’n gerecht waarbij het niet opvalt dat je het gehakt bent ‘vergeten’, zeker als er voldoende groente in zit.
- In je groenteprutje voor in de tortilla’s kan best wat minder vlees, zeker als je er wat extra bonen doorheen doet.
- Maaltijdsoep is ook een gerecht waarbij je het vlees vaak niet eens mist. Lekker Turks brood erbij met smeersels en je hebt een heerlijke vegetarische maaltijd.
- Falafel en vegetarische balletjes van het huismerk zijn vaak nog wel betaalbare (en lekkere) kant en klare vleesvervangers.
- Vervang het vlees bij de spinazie door een gekookt eitje.
- Afleiding doet het altijd goed aan tafel 😉. Leid de aandacht af van het feit dat er minder of geen vlees in zit door je maaltijd op een andere manier wat extra sjeu te geven. Serveer er wat gebakken uitjes bij, ingelegde uien, pitjes of pinda’s, een sausje, tafelzuur, croutons of wat extra verse kruiden.
Heb je zelf nog goede tips of ervaringen, dan houden we ons aanbevolen!
Bronvermelding: deze informatie is deels afkomstig van het Voedingscentrum.
Afbeelding van -Rita-👩🍳 und 📷 mit ❤ via Pixabay
Voor de vleeseters in het grensgebied nog een bespaartip…. kijk eens in Duitsland bij de Rewe o.i.d. Beter vlees tegen een lagere prijs 😉
Rode splitlinzen zijn een bron van eiwitten en ijzer en nog een aantal andere belangrijke bouwstoffen. Deze zijn naar verhouding vrij goedkoop (900 gram ongekookt voor 2.79 bij AH op dit moment van het merk Valle del Sole en vast nog wel goedkoper te vinden) En deze hebben het voordeel dat ze in ongeveer 10 min gaar koken. Geweldig in bv de maaltijdsoepen want je vind ze niet eens meer terug. Als je dan bedenkt dat het van ongekookt naar gekookt met ongeveer 2,5 vermenigvuldigd kan worden dan heb je dus voor 40 gram per persoon al 100 gram aan goede vleesvervanger over. Ik maak ook graag nasi in één pan en doe dan de rijst, linzen, kruiden, sojasaus, water voor de rijst en linzen en daarbovenop de groenten allemaal in één grote koekenpan met deksel. Even aan de kook brengen, vuur zacht zetten en binnen een kwartier is alles klaar. Dan voor het lekkere nog aftoppen met een handje pinda’s (weer extra eiwit en ook goede vetten en andere voedingsstoffen) Als veganist kun je de meeste voedingsstoffen gemakkelijk binnen krijgen. Alleen B12 moet je echt bijslikken, voor de rest is overal een plantaardig alternatief voor te vinden, alleen moet je jezelf er wel even in verdiepen, maar als je dat eenmaal weet is veganistisch eten net zo makkelijk en ook goedkoper als het standaard voedingspatroon.
Dankjewel voor je uitgebreide informatie, goede tip!
ik maak altijd zelf mijn falafel gewoon van rauwe kikkererwten die ik 24 uur laat weken. super goedkoop en heel gezond. bonenburgertjes zijn ook makkelijk zelf te maken en goedkoop. Verder doe ik blonde linzen koken en bewaar ik een paar dagen om te gebruiken door salades. Zelf seitan maken is ook een klusje dat je een keer per een paar dagen kan doen. Ook makkelijk en goedkoop. Er zijn veel mogelijkheden. De sleutel is, variëren. En in een ei zit het hele pakket wat je nodig hebt. dus neem die vooral ook een paar keer per week als je ei mag en kan verdragen.
Dankjewel voor je informatie! Ik zal me er eens verder in gaan verdiepen.