De inflatie zwakt iets af, zeggen ze. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik merk daar eerlijk gezegd nog weinig van als ik boodschappen ga doen. Wat zijn de prijzen weer gestegen! Tijd om weer goed op de kleintjes te letten. Daarom hierbij een aantal tips om te besparen op je boodschappen:
- Doe wekelijks boodschappen in plaats van dagelijks
- Maak vooraf een weekmenu. De basis: wat je al in huis hebt, vlees uit de diepvries en alles wat op moet. Plan één maaltijd minder dan de dagen van de week. Vaak loopt het toch anders dan je denkt en zo hoef je in elk geval niks weg te gooien.
- Let daarbij op de dagen waarop je weinig tijd hebt om te koken. Op deze ‘risicodagen’ plan je iets makkelijks (of kliekjes uit de vriezer), om te voorkomen dat je iets gaat halen of laten bezorgen omdat je toch geen tijd blijkt te hebben om vlees te sudderen, en je ingekochte maaltijd in de koelkast verpietert.
- Probeer er ook op te letten dat je niet teveel overhoudt. Heb je bijvoorbeeld ergens een halve kool voor nodig, plan dan in dezelfde week nog een maaltijd waarin je de andere helft kunt gebruiken.
- Bekijk je geplande recepten eens kritisch. Moeten er echt verse kruiden in, of zijn kruiden uit de diepvries ook goed? Willen we tartaar of vervangen we dat door gehakt? Pancetta of ontbijtspek? Pijnboompitten of zonnebloempitten?
- Doe bij voorkeur doordeweeks boodschappen in de ochtend (als je fit bent en net gegeten hebt). Honger is een valkuil, dan koop je meer.
Afbeelding van Alexander Fox | PlaNet Fox via Pixabay
- Maak een lijstje en koop alleen wat daar op staat. Je kunt hierop een uitzondering maken als je een aanbieding tegenkomt van producten die je dagelijks gebruikt (en die dus écht goedkoper zijn dan wat je normaal gesproken zou uitgeven). Hiervan kun je gerust een voorraadje aanleggen.
- Ga niet uit van de aanbiedingen. Ik hoor je denken: Wat zeg je? Dit is toch een bespaarblog? Ja inderdaad, ik doe niet aan aanbiedingen. Meestal zijn namelijk de dure A-merken in de aanbieding, en luxe producten. Baseer je je maaltijden daarop, dan ben je waarschijnlijk duurder uit dan wanneer je zou uitgaan van huismerkproducten en seizoensgroenten.
- Artikelen die aan de datum zijn maar nog prima bruikbaar, worden vaak voor minder verkocht. Denk aan bijvoorbeeld de boxen van Too Good To Go of de Overblijvers van AH. AH verkoopt ook brood van gisteren met korting.
- Kom je in de avond in de supermarkt? Dan zijn verse producten vaak afgeprijsd met extra korting. Vlees en brood kun je bijvoorbeeld prima invriezen.
- Eet groenten van het seizoen, die zijn niet alleen heel gezond maar meestal ook het goedkoopst.
- Koop verse groente op de markt, daar krijg je letterlijk meer waar voor je geld. Zeker tegen het einde als ze gaan opruimen, dan kun je vaak nog een koopje scoren omdat ze niks mee terug willen nemen.
Afbeelding van Pexels via Pixabay
- Woon je aan de grens? Kijk dan eens een keer net over de grens wat er daar te koop is. In Duitsland zijn bijvoorbeeld drogisterijartikelen, luiers, wasmiddel, bier en wijn stukken goedkoper dan in Nederland.
- Koop houdbare producten in bulk. Een grotere zak rijst is naar verhouding bijvoorbeeld veel goedkoper dan een klein doosje.
- Snij zelf. Voorgesneden groente is wel heel makkelijk, maar veel duurder, minder gezond en minder lang houdbaar. Met een goed mes is het een fluitje van een cent.
- Doe je voor een week boodschappen: let dan op de houdbaarheidsdatum. Het zou zonde zijn als je aan het einde van de week een pak melk moet weggooien omdat ‘ie het nét niet heeft gehaald.
- Ga zoveel mogelijk alleen boodschappen doen. Zeurende kinderen, hongerige pubers en andere huisgenoten met minder talent voor besparen laat je beter thuis als je goedkoop uit wilt zijn 😉
Tot slot nog een laatste tip: vergeet geen tas mee te nemen, zodat je geen plastic tasje hoeft te kopen.