Als je één bankrekening hebt waarop je inkomsten binnenkomen, waar je vaste lasten van worden afgeboekt en waar je ook al je andere uitgaven mee betaalt, dan kan het best lastig zijn om overzicht te houden op hoeveel je nog te besteden hebt. Zeker als je een budget hebt gemaakt, en je je daar graag aan wilt houden.
Huishoudgeld
Vroeger kon je dat oplossen door wekelijks je ‘huishoudgeld’ contant op te nemen, waardoor je precies in je portemonnee kon zien hoeveel geld je die week nog kon uitgeven. Maar omdat er steeds minder contant wordt betaald, zou het ook handig zijn als je digitaal wat meer overzicht zou kunnen houden. Een manier om een digitale huishoudportemonnee te creëren is het twee-bankrekeningensysteem.
Tweede bankrekening
De naam zegt het al, voor het twee-bankrekeningensysteem is een tweede bankrekening nodig. Zonder de mogelijkheid om rood te staan. Je hebt er ook een pinpas bij nodig. Helaas kost het je wel extra bankkosten, maar doordat je er meer overzicht mee hebt voorkom je dat je meer uitgeeft dan je wilt, en dat is ook wat waard.
Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay
Hoe werkt het?
Je inkomsten laat je gewoon binnenkomen op rekening 1, zoals dat altijd al ging. Voor je vaste lasten zoals huur, energievoorschot, water, tv-abonnement, verzekeringen e.d. geef je een machtiging af voor automatische incasso. Deze laat je allemaal afschrijven van rekening 1.
Aan het begin van de maand boek je het bedrag wat je te besteden hebt aan variabele kosten naar rekening 2, dat is nu je digitale huishoudportemonnee. Met variabele kosten bedoel ik de uitgaven die maandelijks verschillen, en waarover je controle wilt houden. Bijvoorbeeld boodschappen, brandstof, kleding en alle uitgaven die je verder nog doet. Check wekelijks (of zo vaak als jij denkt dat het nodig is) de stand van zaken, zodat je weet hoeveel er nog op je rekening staat. Op het moment dat dat leuke truitje in de etalage jouw naam roept, weet je dus of je het kunt betalen. Of dat je het beter kunt laten hangen, omdat je nog moet tanken en boodschappen doen.
Budget
Hoewel het vrijwel niemands favoriete tijdsbesteding is, kan ik je toch aanraden om een maandbudget te maken. Zo weet je namelijk precies wat er binnenkomt, hoeveel je moet reserveren voor uitgaven die niet maandelijks terugkomen, en hoeveel je maandelijks kunt besteden. Dat bedrag kun je dan maandelijks overmaken naar rekening 2. Je kunt het jezelf ook nog extra gemakkelijk maken door voor dit bedrag een maandelijkse automatische overboeking in te stellen.
Op deze manier kun je bewust keuzes maken over wat je met je geld wilt doen. Je hebt er controle over, in plaats van dat het je ‘overkomt’. En op deze manier houd je vanzelf meer geld over voor de dingen die je zelf hebt gekozen.
Geen idee hoe je daaraan moet beginnen? Lees dan ons artikel “Hoe maak je een budget? Een stappenplan.”
Kans
Houd je aan het einde van je salaris altijd een stukje maand over, dan kan ik je echt aanraden om deze methode een kans te geven. Zo geef je jezelf ook de kans om controle te houden over je portemonnee, in plaats van altijd achter de feiten aan te lopen.
Heb je het uitgeprobeerd? Laat ons dan weten hoe het je is bevallen, en of het je heeft geholpen!
Afbeelding bovenaan van Puurchantal via Pixabay