December is voor mij het moment om mijn budget voor het volgende jaar op te stellen. Een budget, de meeste mensen krijgen meteen jeuk van dit woord. Het doet je denken aan bezuinigen, en heeft een negatieve bijklank. Toch kan het je een heleboel opleveren. Lees je mee? Ik beloof je, het is echt niet saai 😉
Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. En als je onder controle kunt houden hoeveel er uit gaat, dan houd je geld over.
Om onder controle te houden hoeveel geld je uitgeeft, zijn er twee dingen belangrijk:
- Een plan
- Weten hoeveel je uitgeeft
Het plan
Een budget is eigenlijk niks meer of minder dan een plan wat je maakt, over waaraan jij je geld wilt besteden. Geef je je geld graag uit aan kleding, ga je graag op vakantie, of spaar je voor een woning of eerder stoppen met werken? Voor alles geldt dat je je doel gemakkelijker bereikt, als je een plan hebt gemaakt.
Meten is weten
Heb je je plan eenmaal gemaakt, dan kun je maandelijks bekijken of het allemaal een beetje volgens plan is gelopen. Zo ja, dan levert dit je de informatie dat je op de goede weg bent, je doel komt dichterbij! Zo niet, dan ben je nog op tijd om bij te sturen. Kijk waar het is misgegaan, en let daarop in de volgende maand.
Klinkt wel als te doen, toch? Maar hoe pak je dit nu aan?
Stappenplan
- Bepaal je doel. Wat vind je belangrijk, waar wil je je geld aan uitgeven, en wat zou je best kunnen missen? Waarvoor wil je sparen? Schrijf het op in een paar steekwoorden.
- Zet je inkomsten op een rijtje. Hoeveel verdien je per maand? Krijg je ook nog andere bedragen, zoals kinderbijslag of toeslagen? Zet alles erbij.
- Breng je vaste lasten in kaart. Hoe hoog is je huur of hypotheek, wat betaal je aan energie, wat ben je kwijt voor je auto? Hier begint het misschien wat onoverzichtelijk te worden. Daarom hebben we een mooi overzicht gemaakt, wat je kunt aanvullen en aanpassen zodat het bij jouw persoonlijke situatie past. Je kunt het hier gratis downloaden.
- Nu de moeilijkste stap: breng je variabele kosten in kaart. Wat je uitgeeft aan boodschappen, kleding en dergelijke, wisselt elke maand. Maak per categorie een schatting van hoeveel je elke maand uitgeeft. Dit kun je vrij precies doen, door bijvoorbeeld van de afgelopen 3 maanden op een rij te zetten wat je eraan hebt uitgegeven en daarvan een gemiddelde te berekenen. Maar als je daar geen zin in hebt, kun je ook een schatting maken. Je kunt je budget (of geldplan) zo vaak finetunen als je wilt. Met een schatting heb je al een goed begin.
- Dan komt een heel belangrijke stap: hoeveel komt er onderaan de streep uit? Houd je over, of kom je tekort? In dat laatste geval zul je nog moeten gaan bijschaven. Ook dit is in principe heel simpel: of je inkomsten moeten omhoog, of je uitgaven moeten omlaag. Meer uitgeven dan er binnenkomt houdt geen mens lang vol, uiteindelijk eindig je met schulden en dat wil je natuurlijk niet.
- Nu is je plan klaar! Ben je tevreden? Of wil je nog iets bijschaven? Toch die ene streamingdienst maar opzeggen, zodat je meer kunt sparen voor het vervangen van je auto? Jij hebt het voor het zeggen, het is jouw plan. Schaaf het bij totdat jij er blij mee bent.
- Tenslotte de belangrijkste stap: hoe ‘doe’ je het elke maand? Hoe sta je ervoor? Ik kijk elke maand hoe het financieel gezien is gegaan. Niet het leukste klusje, maar met een klein halfuurtje per maand houd ik het mooi onder controle. Wil je weten hoe? Volg ons, zodat je een volgende post niet mist, met tips over het bijhouden van je uitgaven. Lees hier bijvoorbeeld verder over het maandelijks bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Ook hiervoor hebben we weer een handige gratis download!
Heb je nog geen budget of geldplan? Probeer het eens, geef het een kans. Het gaat je meer opleveren dan je je nu kunt voorstellen. En dan bedoel ik niet alleen geld, maar ook overzicht, rust en het gevoel dat je het onder controle hebt. Wie wil dat nou niet?
Afbeelding van Kevin Phillips via Pixabay