We horen het overal: we moeten isoleren. Maar dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je in een huurhuis woont, ben je voor de meeste isolatiemaatregelen afhankelijk van de verhuurder. Woon je in een gekocht appartement, dan heb je weer met de vereniging van eigenaren te maken. En heb je wel een koophuis, maar geen grote spaarpot, dan zijn de opties ook beperkt*. En als je dan nog twee linkerhanden hebt, wat kun je dan nog doen?
Hieronder zetten we op een rij wat je zelf kunt doen, zonder grote investeringen. En ja, ook te doen voor mensen die eh, hoe zeg je dat netjes… technisch gezien wat minder getalenteerd zijn 😉
Maak naden en kieren dicht
Het kan zeker lonen om op zoek te gaan naar naden en kieren, waardoor de warmte verdwijnt. Voor een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap bespaart dit zo’n 70 m3 gas per jaar. Met de huidige gasprijs van €3,14 (november 2022) is dat €220 op jaarbasis.
Hier lees je alles over hoe je de kieren en naden kunt opsporen, en hoe je ze kunt dichtmaken. Denk aan kieren bij ramen en deuren, het kruipluik, naden bij de aansluiting van het dak, en het luik van een vlizo-trap. Je isoleert deze bijvoorbeeld met tochtband, kit of isolatieschuim.
Ook deze site biedt verschillende tips over waar je de energielekken vindt, en hoe je ze kunt verhelpen.
Brievenbusborstel
In bovengenoemde link wordt ‘ie ook genoemd, maar ik vind dat ‘ie best uitgelicht mag worden: de brievenbusborstel. Je koopt ‘m bij de bouwmarkt, monteert ‘m eenvoudig zelf en je hebt er gelijk plezier van, want hij houdt een hoop kou tegen.
Deurborstels onder tochtige deuren
Hetzelfde geldt voor deurborstels: eenvoudig te plaatsen en het houdt de meeste tocht tegen.
Gordijnen
Heb je gordijnen: doe ze dan dicht zodra het donker wordt (en je geen warmte meer ‘vangt’ van de zon). Zeker bij enkel glas heeft dit groot effect, bijna hetzelfde als wanneer je dubbelglas zou hebben.
Plissé-gordijnen isoleren het beste, maar met ‘gewone’ (rol-)gordijnen kom je ook al een heel eind. Het is wel belangrijk om de gordijnen niet voor de verwarming te hangen. Meer over de isolerende waarde van gordijnen lees je hier.
Plaats radiatorfolie achter je verwarming
Door radiatorfolie achter je verwarming te plakken, voorkom je dat er warmte door de muur ontsnapt. Het wordt namelijk door de folie teruggekaatst, de kamer in.
Het is te koop bij de bouwmarkt en je plaatst het eenvoudig zelf, volg de aanwijzingen op de verpakking.
Ventileren
Als je isolatiemaatregelen neemt, dan is je doel om je huis hermetisch af te sluiten van de kou. Maar voor je gezondheid is het wel heel belangrijk om regelmatig te ventileren. Lees er hier meer over.
* Als je het groots wilt aanpakken, dan zijn er allerlei subsidie-regelingen en mogelijkheden om een lening af te sluiten. Hier komen we nog een keer op terug, maar in deze post concentreren we ons op relatief kleine maatregelen die je zelf kunt realiseren.
Succes! Mocht je nog tips hebben dan kun je deze aan ons mailen. We zullen deze post dan updaten met de beste lezerstips!