Herken je dit? Je wilt gaan sporten, maar de maandelijkse kosten van een sportschoolabonnement staan je tegen. Alles wordt duurder, dus ook dit… wat kun je doen?
Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om fit te blijven, zonder dat het veel hoeft te kosten. Van de volgende opties zijn er een aantal gratis, en voor een deel is een éénmalige investering nodig. Maar dan heb je in elk geval geen maandelijks terugkerende kosten.
Heb je al een tijd niet meer gesport, bouw het dan wel rustig op. Het zou zonde zijn als je je uitgespaarde geld gelijk naar de fysio kunt brengen 😉
Youtube
Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt er op youtube een filmpje van vinden. Er is keuze uit talloze workouts, zoals bijvoorbeeld yoga, pilates, dans-workouts, HITT-training of bootcamp. Of gewoon rustige spierversterkende oefeningen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is wellicht een matje en misschien wat gewichtjes of elastieken. Deze kun je online bestellen, maar ook de discount warenhuizen hebben betaalbare opties in hun assortiment, zeker aan het begin van het jaar.
Mijn favoriete kanaal voor yoga is @yogatx. Ook @yogawithadriene is populair. Moet je je conditie vanuit het niks gaan opbouwen, kijk dan eens bij Get Fit With Rick voor zijn stappen workouts. Dit kun je dan mooi combineren met oefeningen op een matje om je core stabiliteit op te bouwen. Dat laatste is echt aan te raden, omdat je anders snel blessures kunt verwachten.
Afbeelding van StockSnap via Pixabay
Hardlopen
Ben je redelijk fit en zijn je spieren al getraind, dan kun je overwegen om te gaan hardlopen. Een goedkope manier om te sporten, want het enige wat je nodig hebt is een paar goede schoenen. Natuurlijk is hardloopkleding wel fijn, maar noodzakelijk is het niet. Loop je in het donker, dan is het wel fijn om te investeren in verlichting / reflectie.
Opbouwschema’s zijn gratis op internet te vinden. Vind je het niet erg om iets meer te investeren, dan kun je een (betaalde) podcast of app gebruiken die je door de opbouw naar de eerste 5 km heen loodst, zoals bijvoorbeeld de 5 km running coach van hardlopen.nl of de app van Evy Gruyaert.
Tracks in het bos
Houd je van afwisseling, dan kun je op zoek gaan naar tracks in het bos waarbij verschillende ‘toestellen’ langs de route staan om oefeningen te doen, zodat je hardlopen kunt combineren met oefeningen. Ook wel trimbos, stormbaan of survivalbaan genoemd.
Fietsen
Voor fietsen geldt eigenlijk: je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Wil je gewoon een beetje meer bewegen dan kun je met een gewone fiets al een heel eind vooruit, maar ook wielrennen of mountainbiken hoeft niet heel erg duur te zijn als je een tweedehands fiets koopt. Let wel op dat deze goed past, en bezuinig ook niet op een helm. Fietsroutes met fietsknooppunten vind je via bijvoorbeeld de ANWB fietsknooppuntenplanner.
Wil je in het bos mountainbiken, kijk dan op https://www.mtbroutes.nl/ waar dit allemaal is toegestaan. Hiervoor zijn speciale paden aangelegd. Let wel goed op het niveau, want routes voor gevorderden zijn soms ronduit gevaarlijk voor beginners. Ook is soms een betaald vignet vereist.
Afbeelding van Daniela Jakob via Pixabay
Doe iets wat je leuk vindt
Naast workouts, hardlopen en fietsen zijn er nog verschillende andere sporten die goed betaalbaar zijn. Denk aan bijvoorbeeld inline skaten, roeien of kanoën. Voor alles geldt eigenlijk: kies iets wat je leuk vindt, want anders houd je het niet vol. Heb je de ‘druk’ nodig van iemand anders omdat je het anders snel opgeeft, zoek dan een maatje waarmee je samen kunt sporten. En in plaats van aan de bar in de sportschool drink je na afloop gewoon gezellig thuis samen een bakkie 😉
Succes en vooral veel (sport)plezier!
Afbeelding bovenaan van Steve Buissinne via Pixabay