In huize Potter eten we graag stoofperen als toetje. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren, maar mijn persoonlijke favoriet is peertjes met vanillevla, heerlijk! Via Too Good To Go kocht ik een box met 5 kilo stoofperen. Dat wordt even schillen, maar dan kunnen we voorlopig weer even vooruit 😉
Ik maak de stoofperen altijd in de slowcooker, want dan hoef je er niet op te letten en kun je intussen iets anders gaan doen. De peertjes laten zich prima invriezen, dus je kunt gerust een paar kilo tegelijk maken. Onderstaand recept is voor één kilo, dus vermenigvuldig de ingrediënten even voor het aantal kilo’s wat je wilt maken.
Recept voor de allerlekkerste stoofperen uit de slowcooker
Nodig:
- 1 kilo stoofperen
- 150 ml rode bessensap*
- 400 ml water
- 100 gram suiker
- 2 stukjes citroenschil (zonder wit)
- 1 kaneelstokje
* met een flesje van 250 ml kun je ook gerust 2-3 kg stoofperen maken, het komt niet zo nauw.
Schil de stoofperen, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Doe ze in de slowcooker, samen met de citroenschil en het kaneelstokje.
Doe het water, het bessensap en de suiker in een steelpannetje en verwarm dit al roerend totdat de suiker is opgelost. Giet het mengsel bij de peren in de slowcooker.
In mijn slowcooker worden ze met 1 uur op high en daarna 2 uur op low precies goed, maar dat kan met jouw slowcooker anders zijn. Als je meer dan één kilo maakt dan duurt het ook langer voordat ze klaar zijn. Proef tussendoor even of ze al goed zijn, maar plaats de deksel wel zo snel mogelijk terug.
Laat de stoofperen vervolgens afkoelen, verwijder de citroenschil en kaneel en verdeel de peren eventueel over een aantal bewaarbakjes. Het sap kun je desgewenst nog een beetje laten inkoken, zodat het wat stroperiger wordt. Verdeel het sap over de peren.
Stoofperen zonder slowcooker
Uiteraard kun je dit recept ook maken zonder slowcooker, bijvoorbeeld in een (gietijzeren) braadpan. Laat ze dan ongeveer een klein uurtje stoven, tot ze de gewenste structuur hebben gekregen. Controleer tussendoor of er niet teveel vocht is verdampt en voeg indien nodig nog wat vocht toe. Verder kun je bovenstaand recept aanhouden.
Eet smakelijk!