De feestdagen zijn achter de rug, de borden geleegd maar de koelkast meestal nog niet š. Voor de restjes van het eten houden we een kliekjesdag, maar wat doen we met het overgebleven stokbrood? Daar zijn nog meer opties voor dan je misschien zou denken:
Invriezen
Als je er op tijd bij bent, dan kun je stokbrood prima invriezen. Snijd het stokbrood, wanneer het nog vers is, en doe de schijfjes stokbrood in een plastic (diepvries)zak. Sluit de zak goed af voordat je hem invriest. Handig als je bijvoorbeeld een keer soep eet. Dan haal je zoveel stokbrood uit de diepvries als je nodig hebt.
Maar was je er niet op tijd bij en is je stokbrood al oud geworden? Geen nood, we hebben nog meer opties!
Paneermeel van overgebleven stokbrood
Wist je dat het echt heel eenvoudig is om zelf paneermeel te maken? Hier lees je hoe dat gaat. Het recept gaat uit van gewoon brood, maar het gaat ook prima met stokbrood.
Broodpudding, croutons of bruchetta
Er is nog veel meer mogelijk met oud stokbrood. Kijk hier voor meer ideeƫn die we voor je verzamelden. Maar last but not least onze absolute favoriet:
Stokbrood-wentelteefjes
Hiervoor heb je nodig: melk, eieren, kaneel, bakvet en poedersuiker. En vooral oud (stok)brood, met vers brood wordt het echt minder lekker! Meestal begin ik als volgt: doe een kopje melk in een diep bord of schaal, en kluts er een ei doorheen, en een flinke snuf kaneel. Wentel je sneetjes stokbrood door het mengsel en bak ze in een paar minuutjes goudbruin in een koekenpan. Eventueel kun je nog wat van het mengsel bijmaken als je meer nodig hebt, dit is afhankelijk van de hoeveelheid stokbrood, en van de soort brood en hoe droog het brood is.
Serveer de wentelteefjes direct na het bakken, de poedersuiker mag natuurlijk niet ontbreken. Eet smakelijk!
Wat doe jij met overgebleven stokbrood? Heb je een goed recept, laat het ons dan weten!
Afbeelding van Thorsten Frenzel via Pixabay
Oud stokbroodje beleggen met ham, tomaat, ui en kaas, daarna even onder de grill. Heerlijk!
Dat klinkt lekker, gaan we proberen!